Undgå indbrud i hus og lejlighed
Du kan være med til at forebygge indbrud
Det er en ubehagelig oplevelse, når vi bliver udsat for indbrud i vores hjem. Vores private sfære bliver brudt og vi mister ejendele, som vi var glade for, og som i nogle tilfælde er uerstattelige. Det er utrygt at vide, at uindbudte personer har været på spil.
Det overskrider ud over den private ejendomsret også vores personlige grænser for, hvad der er rimeligt. Og mange – både voksne og børn – er påvirkede i tiden efter et indbrud, fordi de frygter, at det kan ske igen.
Det er summen af flere små og store tiltag, der tilsammen gør dit hus eller lejlighed mere sikkert og mindre attraktivt for en tyv. Derfor har Gentofte Kommune samlet fem gode råd, som vil ruste dig og dit nabolag bedre mod indbrud. Rådene bygger blandt andet på erfaringer fra politiet og Bo trygt.
Vær en god nabohjælper
Brug naboerne og lad dem bruge dig. Godt naboskab og fælles opmærksomhed øger tyvens risiko for at blive opdaget. Gør det derfor til en vane at hilse på dem, du møder på din vej – og brug Nabohjælps appen til at fortælle nabolaget, hvis noget vækker mistanke, eller du har haft indbrud. Det øger tyvens risiko for at blive opdaget – og gør nabolaget mindre attraktivt for tyven og mere trygt for dig.
Hent app'en i App Store eller på Google Play. Så er du i gang.
Læs mere om Nabohjælp.
Tænd lys, når du er væk – og trim hækken
Sørg for god belysning uden for dit hjem. Lys med sensor øger chancen for, at tyven bliver set af naboerne og forstyrret i sit arbejde. Især i de mørke timer, hvor risikoen for indbrud er størst, anvender indbrudstyven lys som en indikation for, hvorvidt der er beboere hjemme på en given adresse. Det er derfor en god ide at installere tænd/sluk ure i flere af boligens rum.
Hvis du bor i hus, så undgå også høje træer, hække og mørke gemmesteder omkring dit hjem. Det gør det sværere for tyven at komme uset ind i huset og at gennemføre indbruddet uden at blive opdaget.
Gør det svært at bryde ind
Sørg for gode, solide låse, døre og sikrede vinduer. To låse på hoveddøren med 40 cm. mellemrum og sikringsbeslag på vinduer gør det sværere for tyven at bryde ind. Hvis du bor i hus, er det en god ide at gemme haveredskaberne væk. Placer haveredskaber i et aflåst skur eller udhus. Tyve foretrækker ofte at benytte opbrudsværktøj, som de finder ved boligen, da de dermed ikke risikerer at blive opdaget med indbrudsværktøj på vej til gerningsstedet.
Ring 1-1-4, hvis du har mistanke om indbrud
Ring 114 – det direkte nummer til politiet i hele landet – hvis du har haft indbrud eller er vidne til mistænkelig adfærd. Politiet kan opklare flere indbrud, hvis du hjælper dem. Og deler du også din viden med nabolaget, kan endnu flere hjælpe. Dine oplysninger er måske afgørende, og selv mindre detaljer kan gøre en forskel.
Overværer du et indbrud, mens det står på, skal du ringe 112 til alarmcentralen.
Brug sikre betalingsformer, når du køber brugt
Du kan selv gøre noget for at mindske risikoen for at købe stjålne genstande. Brug altid MobilePay eller kig efter MitID hos sælger, når du køber brugt. Begge betalingsformer er knyttet til cpr-nummer, som kan spores tilbage til sælger, og det ønsker kriminelle ikke.
Særligt for dig, der bor i hus
Gem haveredskaberne væk. Placer haveredskaber i et aflåst skur eller udhus. Tyve foretrækker ofte at benytte opbrudsværktøj, som de finder ved boligen, idet de dermed ikke risikerer at blive opdaget med indbrudsværktøj på vej til gerningsstedet.
Undgå også høje træer, hække og mørke gemmesteder omkring dit hjem. Det gør det sværere for tyven at komme uset ind i huset og at gennemføre indbruddet uden at blive opdaget. Og sørg for god belysning inde i huset og uden for, det kan også være med til at stresse tyven og forebygge indbrud.
Nyttige links
Du kan læse mere om indbrudsforebyggelse på disse sider:
www.stopindbrud.dk
www.botrygt.dk
www.dkr.dk